NaMesto knjige | knjižni mikrofestival

NaMestoKnjige
1. in 2. junij 2023
atrij občinske stavbe MONG & nekdanja Alpina

Društvo humanistov Goriške vabi na drugo edicijo mikrofestivala in knjižnega sejma NaMesto knjige, ki služi kot pokušina, da bomo lažje prebrodili čas do septembra. Takrat se na urbane površine vrača degodek leta – festival Mesto knjige. A najprej se bomo družili 1. in 2. junija – ob knjigah, literarnih pogovorih ter glasbi. Dobrodošli na mikro knjižni sejem, literarne, pogovorne in glasbene dogodke v atriju Mestne občine Nova Gorica ter v nekdanji prodajalni Alpina pri spomeniku Edvarda Rusjana, kjer bo potekala delavnica izdelovanja zinov – ročno izdelanih samozaložniških knjižic. Vabljeni torej, da skupaj preživimo konec prvega junijskega tedna in vstopimo v poletje polni idej za dobro branje v senci!

NaMesto knjige bo v četrtek zvečer otvoril pogovor s pisateljico, filozofinjo in sociologinjo dr. Renato Salecl, ki ga bo vodila vodi Pia Prezelj. Najnovejša knjiga dr. Salecl, Čas grobosti (2023), je zbirka njenih kolumn iz zadnjih let. Skozi njih je spregovorila o aktualnih temah, med katerimi je v ospredju neoliberalizem.

Vabljeni tudi na pestro dogajanje v petek! Brezplačni delavnici izdelovanja zinov (ročno izdelanih samozaložniških knjižic), namenjeni tako mladim kot odraslim, se lahko pridružite kadarkoli med 12. in 18. uro. Delavnica, skupaj z razstavo, poteka v sklopu Pita Projekta – platforme, ki sta jo umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič ustanovili z namenom razstavljanja in raziskovanja lastne prakse ter podpornih mehanizmov, potrebnih za predstavitev umetniškega dela.

Istočasno bo potekal tudi sejem malih založb Prvo poglavje, tretji odstavek, ki že tretjič knjigoljubcem ponuja jagodni izbor velikih stvari, ki jih ustvarjajo mali kolektivi. Poteka na pobudo revije Razpotja in založbe Črna skrinjica, ki bo ob 20.0 večer sklenila s pesniško-glasbenim dogodkom. Ta bo gostil avtorje Moniko Vrečar, Karla Hmeljaka in Miha Mauriča ter glasbenika Urbana Kušarja in Žiga Ipavca.

Še pred tem pa se nam pridružite ob 19.00, ko se bo Neja Repe pogovarjala z novogoriško pisateljico Anjo Mugerli o njenem novem romanu Pričakovanja.